Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2019-03-27 12:51

22. marts – Pasaules ūdens diena

22. marts – Pasaules ūdens diena

Svētes konsultāciju punktā 2019. gada 21. martā notika nodarbība visiem izglītojamajiem, kuru vadīja Veronika Miglāne un Viktorija Kagaine.  Ūdens diena visā pasaulē tiek atzīmēta, lai cilvēkiem sniegtu informāciju par dzeramo ūdeni. Nodarbībā jauniešiem tika demonstrēta prezentācija par ūdeni un dota iespēja praktiski pierādīt dzeramā ūdens kvalitāti. Skolotāja Miglāne pastāstīja, ka dzeramais ūdens nedrīkst būt destilēts, jo tad no organisma tas izskalo sāļus. Ja ūdens satur sāļus, tad organisms tos saņem no tā. Tas izraisīja interesi pašiem noteikt ūdenī esošos jonus, izmantojot ķīmijas stundās apgūtās metodes.

9.s1, 10.v1 un 11.v1 klašu izglītojamie vērtēja krāna ūdens krāsu un smaržu, kā arī ar reaģentiem noteica vairāku jonu klātbūtni dzeramajā ūdenī. Izmantojot universālindikatoru un pH metru, viņi  noteica ūdens pH, pārliecinoties, ka tas ir neitrāls. Apmaiņas reakcijās, pierādīja, ka ūdens satur hlora un sulfāta jonus.

Katram ir svarīga lietotā ūdens cietība, jo no tās atkarīgs mazgāšanas līdzekļu patēriņš. Jauniešiem bija iespēja ar speciālu ūdens cietības testu noteikt kalcija, magnija un dzelzs radīto cietību dzeramajam ūdenim.

Izglītojamie ļoti nopietni klausījās un praktiski analizēja krāna ūdens kvalitāti un pārliecinājās, ka Svētē ūdeni var dzert no krāna. Iegūtos  datus reģistrēja darba lapā, kuras beigās rakstīja lūgumu dzeramajam  ūdenim .

No prezentācijā stāstītā klausītāji guva atziņu, ka Latvijā iedzīvotājiem dzeramais ūdens nav problēma, bet pasaulē, diemžēl, ir vietas, kur cilvēki cieš no ūdens trūkuma.

Izglītojamie bija sevišķi gandarīti par eksperimentos  iegūto informāciju un pārliecinājās, ka praktiski var izmantot ķīmijā iegūtās zināšanas un prasmes.

Ķīmijas skolotāja V. Miglāne

« Atpakaļ