Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2019-05-07 08:27

Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena

Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu atzīmē 8. maijā, kad Eiropas un citas pasaules tautas ar sāpēm atceras aizgājušā gadsimta lielāko traģēdiju un miljonu upurus.

Otrais pasaules karš sākās 1939.gada 1.septembrī, kad saskaņā ar Molotova un Ribentropa paktu,  Vācijas karaspēks iebruka Polijā. Šis karš prasīja vairāk nekā simt miljonu kritušo un ievainoto. Karastāvoklis Otrā pasaules kara laikā bija izsludināts vairāk nekā 70 valstīs, un dažādu valstu armijās bija mobilizēti vairāk nekā 110 miljoni cilvēku.

1945. gada 8. maijs ir diena, kad līdz ar nacistiskās Vācijas sakāvi Eiropā beidzās Otrais pasaules karš un iestājās miers. Tika sagrauts viens no nežēlīgākajiem totalitārajiem režīmiem 20. gadsimta Eiropā un izbeigts karš, kas prasīja vairāk nekā 50 miljonu karavīru un civiliedzīvotāju, t. sk. 6 miljonu holokaustā bojā gājušo cilvēku, dzīvības. Vācijas vispārējā kapitulācija 1945. gada 8. maijā izbeidza karadarbību arī PSRS armijas vēl neiekarotajā Latvijas teritorijā – Kurzemē. Otrā pasaules kara laikā Latvija zaudēja un nespēja atgūt savu valstisko neatkarību. Kara beigas nacistu okupētās Rietumeiropas iedzīvotājiem nozīmēja brīvības atgriešanos, taču Austrumeiropa nonāca komunistiskās totalitārās sistēmas varā. Drīz vien arī izrādījās, ka Otrā pasaules kara beigas bija sākums “Aukstajam karam” starp bijušajiem sabiedrotajiem – PSRS un Rietumvalstīm.

Latvijā (vardarbīgi iekļautai PSRS sastāvā 1940. gada 17.jūnijā) Otrā pasaules kara darbība sākās 1941. gada 22. jūnijā ar Vācijas kara aviācijas uzlidojumiem Liepājai un Ventspilij un beidzās ar armiju grupas “Kurland” kapitulāciju 1945.gada 8.maijā Ezerē.

Par ilggadīgu tradīciju šajā datumā ir kļuvusi svinīgā ziedu nolikšana pie Mūžīgās uguns Brāļu kapos Rīgā ar Latvijas Valsts prezidenta piedalīšanos. Pēdējos gados Latvijas Republikas ministru prezidenta un diplomātiskā korpusa pārstāvju klātbūtnē svinīgs piemiņas brīdis notiek arī Salaspils memoriālā.

Foto: www.travelnews.lv

Avots: http://okupacijasmuzejs.lv

« Atpakaļ