Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2023-01-23 12:20

1991.gada barikādes atceroties

1991.gada barikādes atceroties.

2023.gada 13.-20.janvāris iezīmējas ar barikāžu atceres pasākumiem visā Latvijā.

Šogad aprit 32 gadi kopš 1991.gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Jelgavas novada Neklātienes vidusskolas skolēniem 20.janvārī tika organizēts Barikāžu atcerei veltīts skolas pasākums- stunda, kurā tika pārstāstīti galvenie tā laika notikumi, lai katrs izglītojamais zinātu šos vēstures faktus, kādā ceļā esam ieguvuši savas valsts neatkarību. Izglītojamie iepazinās arī ar prezentāciju- tā laika notikumiem caur fotogrāfijām.

1990. gada 4. maijā atjaunotā Latvijas Republika bija spiesta organizēt 1991.gada janvārī aizsardzības pasākumus, jo 13. janvārī PSRS armija bija iebrukusi Viļņas televīzijas tornī un to ieņēmusi. Šis notikums deva sapratni, ka arī mums ir jāizrāda atbalsts mūsu brāļiem lietuviešiem un arī mums draud briesmas, tādēļ Latvijas Tautas Frontes vadītāji aizsāka protesta manifestāciju Daugavmalā. Pēc tam rīdzinieki rīkoja Barikādes pie valstiski nozīmīgie objektiem, lai bloķētu speciālo uzdevumu vienībām piekļuvi, cilvēki tika aicināti ievest Rīgā smago un lauksaimniecības tehniku.

Stundas turpinājumā  izglītojamie atbildēja uz jautājumu: “Ar ko katram saistās barikādes?” Jaunieši bija aktīvi un prata nosaukt tādus vārdus, kā vienotība, bailes, neatkarība, aizstāvība, uzvara un c.Skolēni atbildēja arī uz jautājumiem par stāstīto stundā ar mērķi, lai labāk paliktu atmiņā galvenie vēstures fakti. Bija prieks, ka izglītojamie bija sekojuši stundai līdzi, ieklausījušies sacītajā un tādēl nesagādāja grūtības atbildēt uz jautājumiem.

Pēc stundas izglītojamie izpildīja testu par barikādēm, atbildot uz 3 jautājumiem.

1991.gada janvāra notikumi ir un būs neizdzēšami no tautas atmiņām.

Par barikāžu aizstāvjiem, cilvēku atmiņu stāstiem var noskatīties videofilmu šeit:

https://www.youtube.com/watch?v=MYC7NV-SlBQ

 Rakstu sagatavoja skolotāja Daiga Baha

« Atpakaļ