Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2015-08-19 07:17

Jelgavas novada Neklātienes vidusskolas pedagogu pieredzes apmaiņas brauciens uz Kuldīgas 2. vidusskolu

13. augustā rītā no Jelgavas novada Neklātienes vidusskolas skolotāji devās uz Kurzemi, lai apmeklētu Kuldīgas 2. vidusskolu. Brauciena mērķis bija iepazīties ar to kā neklātienes programmas tiek realizētas citās Latvijas skolās, kur ir iespēja iegūt izglītību neklātienē vai attālināti.

Kuldīgas 2. vidusskolas direktores vietniece mācību darbā Inga Liepiņa, kuras pārziņā ir neklātienes programmu realizēšana skolā, laipni sagaidīja un iepazīstināja viesus ar skolas vēsturi, realizētajām programmām, neklātienes apmācības procesa īpatnībām. Vairākkārt tika uzsvērts, ka mācību process tiek veidots tā, lai atbalstītu audzēkņus izglītības ieguvē. Daudzi atbalsta pasākumi ir organizēti līdzīgi kā Jelgavas novada Neklātienes vidusskolā, jo galvenais mērķis abām izglītības iestādēm ir viens - dot iespēju iegūt izglītību neklātienes programmā personām, kuras ģimenes apstākļu, darba, sociālekonomisku, veselības stāvokļa vai citu iemeslu dēļ nav ieguvušas vai neiegūst izglītību citās vispārējās vidējās izglītības programmās. Noslēgumā skolotājiem bija iespēja doties ekskursijā pa Kuldīgu un skatīt – vecpilsētu, Alekšupītes tiltus, tiltu pār Ventu, ziedu upi, platāko Eirpas ūdenskritumu – Ventas rumbu un citus ievērojamus objektus pilsētā.

No Kuldīgas devāmies uz Alsungu, kas ir ciems Kurzemē, Alsungas novada centrs. Pazīstams kā vēsturiskais suitu centrs, kurā darbojas etnogrāfiskais ansamblis “Suitu sievas”, kuras vislabāk pazīstam  pēc mums pierastā suitu sieviešu ēēēēēōōōōō dziedāšanas, kas zinātniskajā terminoloģijā tiek dēvēta par burdonu.  Burdons ir viens no senākajiem tradicionālās mūzikas (gan vokālās, gan instrumentālās) daudzbalsības veidiem.  Tas sakņojas jau pirmskristietisma perioda kultūrā un vēl šodien dzīvas tradīcijas veidā ir sastopams Baltijā, Balkānos, Karpatos, Gruzijā un Pireneju pussalā. Alsungā bija lieliska iespēja klausīties “Suitu sievu” uzstāšanos, apmeklēt Alsungas novada muzeju un Alsungas pils muzeju, Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcu.

No Alsungas devāmies uz Jūrkalni, lai  izbaudītu Baltijas jūras stāvkrastu un jūras peldi. Izkāpjot no autobusa kļuva skaidrs, ka stāvkrasts būs skaists un baudāms, bet stiprā vēja dēļ, kas pūta no jūras un nebūt nebija silta, maiga brīze, no jūras peldes lielākā daļa braucēju atteicās, tikai trīs devās jūras viļņos. Diemžēl, labi pavadot laiku, diena garāka nekļūst un pēc Jūrkalnes stāvkrasta nākamais brauciena mērķis ir Jelgava, kur mūs sagaida darba cēliens – jaunais mācību gads!

Skolotājs A.Ekmanis

« Atpakaļ