Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2023-09-25 11:38

Dalība mācībās par pilsonisko līdzdalību sabiedrībā

Dalība mācībās par pilsonisko līdzdalību sabiedrībā

20. septembrī mūsu skolas jauniešu pašpārvaldes 2 dalībniekiem bija iespēja iesaistīties mācībās par pilsonisko līdzdalību sabiedrībā. Mācībās piedalījās vismaz 22 skolu un jauniešu centru pārstāvji no Jelgavas un novada. No Jelgavas novada Neklātienes vidusskolas bija 2 pārstāvji- es, Pāvils Palijs no 11.u3 klases un mana jauniešu pašpārvaldes kolēģe Margarita Liepkalne no 8.a klases.

Mācībām iesākoties, katrai skolai un jauniešu centram vajadzēja sevi iepazīstināt, atbildot uz jautājumiem, no kurienes esam, cik bieži tiekamies u.c., kā arī atzīmēt savu atrašanās vietu novada kartē. Vēlāk pēc Rodžera Hārta "Līdzdalības kāpņu" modeļa noteicām, savu līdzdalību kopējo lēmumu pieņemšanas procesā. Mēs noteicām, ka mūsu skolas modelis ir "Jaunieši ir norīkoti, bet arī informēti".

            Visas dienas garumā bija iespēja iepazīties vienam ar otru ,uzzināt par pārstāvētās skolas/organizācijas galvenajiem mērķiem. Viena no iepazīšanās spēlēm bija "Līdzdalības Bingo!", un ,ja spēles laikā izdevās iepazīties un savākt vismaz vienu rindu ar dalībnieku vārdiem, varēja nopelnīt balviņas.

            Pēc pusdienām bija grupu darbs par līdzdalību skolas, pašvaldības sociālajā, politiskajā u.c. sfērā. Kopā bijām 5 grupas. Katrai grupai bija savs vadītājs.  Grupu darbs notika piecos cēlienos, un, lai būtu iespēja vēl iepazīties, ik pēc 10 minūtēm grupās mainījās cilvēki ar nosacījumu, ka vienā grupā nedrīkst būt cilvēki, kuri pārstāv vienu organizāciju, un katrā reizē grupai bija plakātā jāieraksta ko un kā var, piemēram, sociāli vai politiski līdzdarboties skolās un/vai pašvaldībās. Noslēgumā vajadzēja 2 cilvēkiem no grupas prezentēt savu plakātu.

            Kopā ar mums bija arī viesi 3 cilvēku sastāvā no Jūrmalas jauniešu domes. Jūrmalnieki dalījās par to,  kādus jautājumus viņi risina jauniešu domē, dalījās par savas domes dibināšanu, domes paveiktajiem un topošajiem projektiem, par iekšējo darbību, sastāvu, finansējumu, sponsoriem un daudz ko citu. Jelgavā jauniešu dome tikai top.

            Mācības noslēdzās ar organizētāju, viesu, vadītāju, tehniskās komandas pateicības balviņu izsniegšanu un tika dota iespēja pievienoties kādam no Jelgavas vai novada jauniešu centriem, lai kopīgi sadarbotos, kā arī pieteikt savu kandidatūru Jelgavas jauniešu domei.

Mācības notika Branku Brančotavā.

Rakstu sagatavoja Pāvels Palijs, skolas pašpārvaldes dalībnieks

Galerija

« Atpakaļ